Yazı kategorisi: Networking, Virtualization, Vmware, Vsphere 6

vStandart Switch üzerinde NIC Teaming Uygulamaları

ESXi Server yapılandırılması sırasında, kafa karıştıran konulardan birtaneside maksimum performans ve kararlılık için hangi Network Load Balancing seçeneğinin aktif edileceğidir.  Virtual Standart Switch ile toplamda dört adet uygulanabilir politika bulunmaktadır.

nic-teaming-esxi (1)

Route based on the originating virtual switch port ID :

Varsayılan olarak gelen ve en çok tercih edilen seçenektir.  Tercih edilme sebebiyse, diğer seçeneklerin nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olunmaması nedeniyle varsayılan olarak kullanılmasıdır J. Bu yöntem kullanıldığında, sanal ethernet kartı, uplink port grubu içinden kendisine birtane fiziksel ethernet kartı seçer ve dış dünya ile haberleşmede her zaman o portu kullanır. Olası bir bağlantı probleminde, sanal makinalar farklı bir fiziksel ethernet kartına yönlendirilir.

Fiziksel ethernet kartlarının,  sanal network kartları ile ilişkilendirilmesi sanal sunucuların Power ON durumu sırasında yada hata durumunda gerçekleşmektedir. Fakat bu işlem sırasında sunucuların ürettiği veya ihtiyaç duyduğu bandwith miktarları dikkate alınmaz. Bu sebepten dolayı bize tam olarak bir yük dengelemesi sağlamamaktadır.

Gelin bu durumu test edelim. 3 adet sanal sunucunuz ve 2 adet fiziksel ethernet kartınız olduğunu düşünün.

nic-teaming-esxi (2)

Power On durumuna göre 2 adet VM tek bir fiziksel kartı kullanacak, 1 VM diğer ethernet kartını kullanacaktır. Bunu esxtop yardımıyla gözlemleyebiliriz.

nic-teaming-esxi (3)

Olası bir hata durumunda 3 VM ‘de tek bir ethernet kartını kullanmaya başlayacaktır. Problem giderildiğinde ise her şey eski haline dönecektir.

nic-teaming-esxi (4)

Route based on source MAC hash:

Bu yöntemde, ESXi bizim için ufak bir matematik hesabı yapar ve bu hesaplamada değişkenler sanal sunucuların MAC adresleri ve Uplink Portlarının sayısıdır. Bu hesaplama için kullanılan formül aşağıdaki gibidir.

Uplink Port = HEX(VM MAC Address) mod (Uplink Sayısı)

Şimdi bu hesaplamayı test ortamımız için gerçekleştirelim;

Client 1    = (00505691f2d7)mod2   = 1

Client 2    = (005056918a37)mod2   = 1

Client 3    = (0050569130e5)mod2   = 1

Hesaplamamız sonucu eğer bu politikayı seçersek üç makinada aynı ethernet kartını kullanıyor olacak. Esxtop yardımıyla bu durumu teyit edelim.

nic-teaming-esxi (5)

Bu sonuca göre sanırım kaş yapalım derken göz çıkarttık. Şimdi Client3 isimli sanal sunucunun MAC adresini değiştirelim ve sonucu gözlemleyelim.

nic-teaming-esxi (6)

Görüldüğü gibi Mac adresi değişimi sonrası, sanal sunucu diğer VM ‘lerden farklı fiziksel ethernet kartını kullanmaktadır ve bu durum, Mac adresi değişmediği sürece ve herhangi bir hata durumu meydana gelmemesi durumunda hep bu şekilde kalacaktır.

Use Explicit Failover Order :

Bu seçenekte hiç bir şekilde yük dengeleme söz konusu değildir. Sanal sunucular, Nic teaming grubu içerinde yer alan Aktif Fiziksel Ethernet Portlarından ilkini dış dünya ile haberleşmek için kullanır. Eğer bir hata durumu meydana gelirse sıradaki fiziksel ethernet kartına geçilir.

nic-teaming-esxi (7)

Aktif ethernet kartının sırasını değiştiriyoruz ve kullanılan uplink portunun değişimini gözlemliyoruz.

nic-teaming-esxi (8)

Route Based IP Hash

Bu seçenek diğerlerinden farklı olarak fiziksel swith üzerinde de konfigurasyon yapılmasını gerektir ve bundan dolayı zor olarak tanımlanır fakat yük dengeleme (Load Balancing) terimini tam olarak karşılar. Bütün uplink portlarının kullanılması için, ESXi’ miz bu yöntem de biraz fazla matemetik hesabı yapıyor ve aşağıdaki formülü kullanıyor.

 Uplink Portu =  (Source IP Last Octet) XOR (Destination IP Last Octet) mod (Uplink Sayısı)

Formülümüze göre kaynak veya hedef IP adresleri değiştiğinde buna bağlı olarak kullanılmış olan uplink  portuda değişecektir.

Şimdi gelelim asıl önemli hususa. Bu politikayı kullanabilmek için fiziksel switcler üzerinde mutlaka link agreation protokolünü konfigure etmemiz gerekmektedir. Fakat burada da en önemli kıstas ESXi ile gelen Virtual Standart Switch sadece static yada Cisco ‘da bilinen adıyla “On” tipi etherchannel protokolünü desteklemektedir. Yani LCAP kullanmak istiyorsak mutlaka vDistributed Switch kullanmalıyız. Peki bu çok büyük kayıpmıdır ? sorusuna benim cevabım kocaman bir hayırdır. Çünkü her iki yöntemde de yük dengelemek için aynı politika kullanılmaktadır. Fakat Lcap tabiki yönetim kolaylığı, hot spot port gibi bir kaç yönetim kolaylığını beraberinde getirmektedir.

Cisco Switch üzerinde örnek etherchannel konfigurasyonu aşağıdaki gibi gerçekleştirilebilir.

Switch# configure terminal

 Switch(config)# interface range gigabitethernet0/1 -2

 Switch(config-if-range)# switchport mode trunk

 Switch(config-if-range)# switchport trunk allowed vlan all

 Switch(config-if-range)# channel-group 1 mode on 

Switch(config-if-range)# no shutdown

 Switch(config-if-range)# end

Lütfen Dikkat !!!! : Route Based IP Hash politikası için seçmiş olduğunuz uplink portlarını asla aralarında STACK yapısı olmayan iki farklı switch’e bağlamayınız.  Çünkü bu port grubu tek bir hayali MAC adresine sahip olacağından dolayı, iki farklı switch’in CAM tablosunda aynı MAC adresinin yer alması paketlerin kaybolması ile sonuçlanacaktır. Diğer önemli husus ise Fail Over konfigurasyonu seçeneklerinden mutlaka “Link Status Only” seçilmelidir.

nic-teaming-esxi (9)

Az bilenen bir konuyu dilim döndüğünce sizlere anlatmaya çalıştım. Faydalı olması dileğimle.

Ersin CAN

Yazar:

#IT Manager #Bilişimsever #vExpert #Baba

Yorum bırakın