Yazı kategorisi: Networking, Virtualization, Vmware

Vsphere ESXi Ethernet Kartı Tipleri ve Performansları

ESXi üzerinde sanal sunucu oluşturma aşamasında çoğumuzun dikkat etmediği seçeneklerin başında network kart tipleri yer almaktadır. Çünkü dürüst olmak gerekirse kurulum aşamasında bizim için önemli olan biran önce sanal sunucunun hizmet vermesi ve evimize gitmemizdir :).  Fakat kısa bir zaman sonra sanal sunucu performans problemleri baş göstermeye başlar.

Yaygın olarak kullanılan Network Kart tipleri e1000, e1000e ve VMXNET3 ‘tür. Fakat kullanılan hypervisor versiyonuna, VM versiyonuna  yada işletim sistemi tipine göre Vlance, Flexible, VMXNET 2 seçenekleri de karşınıza çıkabilir.

                e1000 : Intel 8254 Gigabit Ethernet kartınının sanal olarak taklit edilmiş versiyonudur. Windows Server 2003 ve sonraki işletim sistemleri kartın driver dosyalarına sahiptirler. ESXi 4.1 den önceki sürümlerin Jumbo Frame desteği bulunmamaktadır.

esxi-nic-type (1)

                e1000e : Intel 82574 Gigabit Ethernet kartınının sanal versiyonudur. Hypervisor sürümü Vsphere 5 ve VM versiyonu 8 olan sanal sunucular tarafından kullanılabilmektedir. Windows 8 ve sonrası işletim sistemine sahip sanal sunucular için varsayılan olarak kullanılan ethernet kartıdır. Fakat Linux işletim sistemleri ile birlikte bu ethernet kartı kullanılamamaktadır.

esxi-nic-type (2)

                VMXNET3 : VMNET ve VMXNET 2 network kartlarının geliştirilmiş olan versiyonudur. Diğer network kartlarından farklı olarak fiziksel bir ethernet kart karşılığı yoktur. Tamamen Vmware tarafından geliştirilmiş bir Ethernet kartı tipidir ve bu yüzden VM üzerine VMware Tools yüklenmeden kullanılamaz. Bu kart tipi sınırılı sayıdaki işletim sistemleri ile kullanılabilmekte ve VM versiyonu 7 sonrasında desteklenmektedir. VMXNET3, 10 Gb bağlantı hızı sunmaktadır.

esxi-nic-type (3)

Şimdide aynı vSwitch’ e bağlı iki VM arasındaki arasındaki ağ trafiğini, network kartlarının nasıl şekillendirdiğini yerinde inceleyelim :). Benim test için kullanmış olduğum Lab ortamı bileşenleri aşağıdaki gibidir;

Fiziksel Sunucu : HP DL 380 G5

Hypervisor          : Esxi 5.5

Test Server         : Server 2012 R2 (4 GB Ram, 2 vCPU, VM Ver : 10)

Test Client           : Server 2012 R2 (4 GB Ram, 2 vCPU, VM Ver : 10)

esxi-nic-type (4)

Trafik üretmek ve bant genişliğini test etmek için oluşturulmuş basit ama oldukça işlevsel iperf yazılımını download ediyoruz ve komut satırıyla yazılımı çalıştırıyoruz. Programın parametreleri aşağıdaki gibidir;

-s            : Server Modu

-c            : Client Modu

-P            : Paralel session sayısı

-w           : Paket büyüklüğü

Server tarafında çalıştıracağımız komut;

iperf.exe -s -w 64k

esxi-nic-type (5)

Client tarafında çalıştıracağımız komut;

iperf.exe –c 17.17.17.13 –P 10 –w 64k

esxi-nic-type (6)

Programın kullanımı ile ilgili kısa bir bilgilendirmeden sonra her iki test sunucusuna e1000 tipi network adaptörü ekliyoruz ve testimizi başlatıyoruz.

esxi-nic-type (7)

Test sonucunda iki sanal sunucu arasındaki throughput değerini  1.17Gbits/sec olarak buluyoruz. Teknik verileri 1 Gb. olmasından dolayı e1000 kendisinden beklenen görevi  yerine getirebildi.

İkinci testimizi e1000e tipi ethernet kartı ile gerçekleştiriyoruz.

esxi-nic-type (8)

Test sonucunda throughput değerini  1.36Gbits/sec olarak buluyoruz. Bu kartında teknik verileri 1 Gb. olmasından dolayı e1000e ‘de kendisinden beklenen görevi  yerine getirebildi.

Son olarak iki sanal sunucuya vnxnet3 tip ethernet kartı takıyoruz ve testimizi başlatıyoruz.

esxi-nic-type (9)

VNXNET3, 4.44 Gbits/s değeri ile, diğer iki rakibine göre çok daha iyi bir sonuç çıkarttı fakat teknik verisi olan 10 Gbits/s değerine ulaşamadı. Tabi bunda Lab ortamımızında yetersizliğide sebep olmuş olabilir :p.

Sonuç olarak aşağıdaki gibi bir grafik elde ettik.

esxi-nic-type (10)

Diğer önemli konu başlığı ise CPU kullanım oranları olacaktır. VMXNET3, vmware tarafından optimize edilmiş bir network kartı türü olduğundan dolayı diğer rakiplerine göre %20 – %25 daha az CPU tüketmektedir.

Sonuç olarak VMXNET3 kullanımına imkan veren bir alt yapıya sahipsineniz kurulumlarda mutlaka bu kartı tercih ediniz. Vmware tarafından bu kartın varsayılan olarak gelmemesinin sebebi işletim sistemi kurulum dosyaları içerisinde sürücü dosyalarının bulunmaması ve Vmware Tools kurulumun gerekliliğidir.

Faydalı olması dileğimle…

Yazar:

#IT Manager #Bilişimsever #vExpert #Baba

Vsphere ESXi Ethernet Kartı Tipleri ve Performansları” için 3 yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s