Overcommitment, fiziksel sunucumuzun sahip olduğu donanım kaynaklarından fazlasını, sanal sunucularımıza tahsis edilebilmesidir. Kulağımıza hoş gelen bir özellikmiş gibi dursa da takip ve dikkat edilmezse sunucularınızın performansını olumsuz yönde etkileyip, nereden geçtim bu sanallaştırma zımbırtısınada dedirten bir özelliktir aynı zamanda.
Şimdi gelelim bu yazının çıkış noktasına. Yaklaşık iki yıl önce firmasında sanallaştırma geçişini projelendirdiğim abimiz “Ersin, iyi güzel hoşta bizim Netsis son 3 aydır sürünüyor, Outlooklar çevrimiçi modunda sürekli donuyor, biz sanallaştırmaya geçmese miydik” diye sitem dolu bir konuşma yaptı. Sonrasında yapmış olduğum kontrollerde ise problemin overcommit sorunsalı olduğu ortaya çıktı. Geçen iki yılın ardından sorunu doğuran ve sürekli farklı lokasyonlarda da karşıma çıkan iki tespitim;
- Sanallaştırma ortamları sunucu çöplüğüne çevrilmemelidir. Major sunucu rolleri mutlaka ayrı sunucularda barındırılması gerekmektedir. Fakat minor sunucu rolleri birleştirilebilir. Örneğin yazıcı sunucusu üzerine, faks sunucu rolüde verilebilir. Kaynaklarımız sınırsız değildir.
- CPU-RAM gibi seçenekler sunucu üzerindeki servislerin ihtiyacına paralel seçilmelidir. Kafadan ooo bu SQL sunucusu ver buna 16 core, 96 GB Ram denilmemeli, fiziksel sunucunun kaynaklarına paralel olarak, ölçeklendirme araçlarından yardım alınmalıdır.
Bu tür problemleri nasıl keşfedeceğimiz konusuna gelince, bir çok cafcaflı monitor yazılımı olsa da unutmayalım bizim tek dostumuz ESXTOP olmalıdır. Duncan Epping ve Tayfun Değer hocalarımız bu komutun kullanımı hakkında bizlere süper detaylı olarak bilgiyi paylaştıkları için ben uzun uzun bunları tekrarlamayacağım. Fakat günün anlam ve önemini belirten birkaç ekran alıntısıyla CPU tarafını özetleyebilirim.
Ana CPU Parametreleri ve değer durumları aşağıdaki gibi olmalıdır.
%RDY : Sanal sunucuların CPU kullanmak için beklediği zamanı gösterir. Düşük olması beklenir.
%CSTP : Sanal sunucular arası işlemcilerin paylaşıldığı zamanın yüzdesel gösterimi. 0 olması beklenir.
%IDLE : Boşta kalan zamandır. Yüksek değer olması beklenir.
%MLMTD: Sanal sunucu vCPU gereksinimini belirtir.
Bu değerleri Test ortamımda uygulamalı olarak görelim.
Get-itlabs-cl sunucum başlangıçta 4 vCPU ‘ya sahiptir ve Heavy Load yazılımını çalştırarak ESXTOP değerlerine bakıyorum.
Sonrasında sanal sunucumun çok güçlü olmasını hayal ederek işlemci sayısını dört katı arttırıyorum ve Heavy Load yazılımını çalştırarak ESXTOP değerlerine bakıyorum.
İki ekran görüntüsü incelendiğinde, CSTP, READY değerleri artmış, IDLE değeri ise düşmüştür. Performans için verilen fazla kaynak, aslında performans düşüşüne sebep olmuştur.
Faydalı olması dileğimle.
Guzel noktaya deginmissin. Cok onemli ve atlanan bir detay aslinda.
Eline sağlık hocam.