Eğer küçük bir yapınız ve sadece temel özellikleri kullandığınız bir sanallaştırma ortamınız mevcut ise Vcenter yokluğunu çok hissetmez ve olası bir problemde Vcenter ‘ı yeniden kolayca kurabilir yada yedeğinden dönebilirdik. Fakat büyük bir yapınız mevcut ise Vcenter ‘ın ayrı bir önemi vardır bizim için. Vmware ‘de bu durumun farkında olsa gerek ve VCSA kullanımını arttırmak için vSphere 6.5 ile vCenter kendi içerisinde bir Yüksek Erişebilirlik (HA) yapısını duyurmuştur.
Yapının çalışması kısaca özetlersek, mevcut VCSA 6.5 uygulamasının, Pasif ve Witness olacak şekilde iki adet klonu oluşturuluyor ve olası bir problemde aktif ve pasif görev değişimi sağlıyor. Bu üç uygulama, sonradan eklenen ethernet kartları ve private network yardımıyla, veritabanı yedeklemesini ve trafik kontrolü gerçekleştirirken, diğer ethernet kartları ile de dış dünyayla haberleşmektedir. Klon oluşturulduktan sonra, Pasif VCSA’nın dış dünya ile haberleşmesinde kullanılan Ethernet kartı disable edilerek hazırda bekletiliyor. Olası bir hata durumunda ise, IP ve FQDN adresi aynı olan Pasif node, ortalama beş dakika içerisinde bütün görevleri üzerine alır ve ethernet kartını etkinleştirerek yapının sürekliliğini sağlamaktadır. Gelin hep birlikte adım adım işlemlerin nasıl yapıldığına bakalım.
İlk olarak, Private network için ayrı bir port grup oluşturuyoruz ve sonrasında vCenter – Configure sayfası içerisinde bulunana vCenter HA menüsüne girerek Configure butonuna tıklıyoruz.
Basic Kurulum, ikinci network kartlarının oluşturulmasını, pasif – witness rollerinin klonlanmasını ve HA network yapılandırmasını otomatik olarak gerçekleştirmektedir. Gereksinim olarak VCSA’nın, host ve sanal makinaları kendi yönetmesi veya başka bir Vcenter ile yönetiliyorsa da aynı SSO domaininde olması gerekmektedir.
Advanced Kurulumda ise network ve klonlama işlemleri manuel olarak yapılmaktadır.
Bu makalemizde Basic Kurulum yöntemini seçerek devam ediyoruz.
VCSA ‘nın private network tarafında kullanacağı IP adresini ve Port Grubu seçiyoruz.
Passive ve Witness VCSA ‘lar için IP adreslerini giriyoruz.
VCSA hostların konumlandırılacağı yerleri seçiyoruz. Burada amaç yumurtalarımızı aynı sepete koymamak için her bir VCSA’nın farklı bir hostta ve farklı bir Datastore ‘da konumlandırılmasıdır. Tabi benim ortamında o kadar fiziksel host olmadığı için mecbur aynı yerde konumlandırıyorum 🙂
Finish butonuna basarak işlemleri sonlandırıyoruz.
Klonlama işleminin bitmesini sabırla bekliyoruz.
İşlemler sonrasında 3 Adet VCSA sahibi oluyoruz ve HA konfigurasyonunu teyit ediyoruz.
Kurulum işlemimiz bitti. Bir sonraki yazımızda test işlemlerini gerçekleştirmek üzere.
Eline sağlık Ersin hocam.