ILO şüphesiz sistem yöneticilerinin, olmadık zamanlarda ihtiyaç duyduğu bir yönetim arayüzü. Fakat şu ana kadar karşılaştığım manzaralar ilk kurulumlar esnasında genellikle bu yapılandırmaların es geçilmiş olması sonrasında ise unutulması. Bu makalemi yazarken tamda böyle bir manzara ile karşı karşıyayım.
Benden yardım isteyen arkadaşımın HP sunucuları üzerinde ESXi yapılandırması var ve ILO ayarları için sunucuyu yeniden başlatması neredeyse imkânsız. Bizde gerekli ayarları ESXi sunucusu üzerinden gerçekleştirdik.
İşlemlerimize başlamadan önce eğer sunucunuz HP Custom ISO ile kurulmamış ise http://vibsdepot.hpe.com/ adresinden HPONCFG eklentisini kurmalısınız. Bunun için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.
esxcli software vib install -f -v /tmp/hponcfg-xx-xx-xx.vib
Eğer HP Custom ISO ile kurulmuş bir ESXi sahibiyseniz bu araç zaten kullanım için hazırdır. Putty ile ESXi sunucumuza bağlanıp bunun kontrolünü gerçekleştirelim.
Mevcut olan konfigürasyonu, ./hponcfg -w /tmp/ilo-conf.xml komutu yardımıyla export ediyoruz.
Winscp yazılımı ile ESXi sunucuma bağlanıyorum ve Export ettiğim dosyayı bilgisayarıma indiriyorum.
İndirmiş olduğumuz xml dosyasından ilgili alanları değiştiriyoruz.
Değiştirdiğimiz xml dosyasını Winscp ile yeniden yerine yerleştiriyoruz ve ./hponcfg -f /tmp/ilo-conf.xml komutunu çalıştırıyoruz ve biraz bekliyoruz.
İşlem başarıyla bittiğinde İp adresinden ILO erişilebilir hale gelmektedir.
Eğer ILO ayarları daha önce hiç yapılmamış ise sunucu üzerindeki etikette ILO şifresi mevcuttur. Eğer şifre unutulmuş ise bu seferde şifreyi değiştirme işlemi gerçekleştiriyoruz. Not defteri içerisine aşağıdaki komutları yazıyoruz ve reset_pass.xml olarak kaydediyoruz.
Winscp ile oluşturmuş olduğumuz dosyayı tmp klasörü içerisine gönderiyoruz ve
./hponcfg -f /tmp/reset_pass.xml komutunu çalıştırıyoruz.
Sonrasında başarılı şekilde oturum açıyoruz.
uzun zaman sonra sahalarda yeniden görmek güzel oldu hocam seni. herzamanki gibi on numara olmuş ellerine sağlık.