Yeni bir sanal sunucu oluşturduğumuzda Datastore ‘lar içerisinde birçok dosya oluşur. Bu dosyaların neler olduğunu ve ne amaçla kullanıldığını gelin hep birlikte hatırlayalım.
.vmx : Sanal sunucuların konfigürasyon dosyasıdır. Sanal sunucuya ait bütün bileşenlerin saklandığı yerdir. Bazı durumlarda bu dosyayı herhangi bir text editör ile açarak düzenleyebilirsiniz.
Eğer sanal sunucunun açılması işlemi sırasında “operation not allowed in the current state” hatası alırsanız muhtemel probleminiz vmx dosyanızın bozulmasıdır. Bozulan sanal sunucunuza benzer yapıda yeni bir sanal sunucu oluşturup disk seçeneğinde “Use an existing virtual disk” seçerseniz probleminiz çözülecektir.
-.vmdk : Bu dosya çoğu kişi tarafından sanal sunucu hard diski olarak tanımlanır fakat bilinen aksine sadece sanal sunucu diskinin tanım dosyasını oluşturur. Yani eğer kazara sildiyseniz merak etmeyin her hangi bir veri kaybı yaşamazsınız sadece biraz uğraşmak zorunda kalırsınız.J
Eğer “Failed to power on a file was not found.” veya “The system cannot find the file specified.” Hata mesajları alıyorsanız vmdk dosyanızın bozulduğu anlamına gelir. Buradaki adımları uygulamanız faydalı olacaktır.
-flat.VMDK : Sanal sunucu gerçek hard disk dosyasıdır. Veriler bu dosya içerisinde barındırılır.
-delta.vmdk : Snapshot işlemi sonrasında oluşan fark dosyaların saklandığı disklerin tanım dosyasıdır. Her delta.vmdk dosyası kendisinin, ana diskin ve kendisinden sonra gelen disklerin Content ID (CID) bilgisini içerir ve bu bilgiler hata ayıklama işlemi sırasında oldukça fayda sağlar.
.vmsn : Snapshot alma işlemi sırasında Virtual Memory seçeneği seçilirse Ram bilgileri bu dosyaya yazılır.
.vmsd : Snapshot işlemlerine ait bilgilerin tutulduğu dosyadır.
NVRAM : Sanal sunucu BIOS bilgilerini içerir. Eğer dosya silinirse, sanal sunucu açılma sırasında yeniden oluşturulur.
Log Files : Sanal sunucu aktivitelerin tutulduğu log dosyalarıdır. Herhangi bir tet editor ile acip hati ayiklama aninda bu dosyadan faydalanabilirsiniz.
Eline sağlık hocam.