Depolama birimleri verimlilik, ölçeklenebilirlik ve basitlik olmak üzere üç temel unsur üzerinde inşa edilmektedirler. Ölçeklenebilirlik özelliği kazandıra bilmek içinse, Storage ürünleri, birbirini tamamlayan bileşenlerden oluşmaktadır ve ilk aşamada kullanıcılara bu durum komplike gelebilmektedir. Bu yazımızda, EMC depolama birimlerinde kullanılan bu temel bileşenlerin neler olduğuna kısaca bir göz atalım.
Standby Power Supply (SPS) : Depolama biriminde yaşanan beklenmedik elektrik kesintilerinde, hafızadaki verilerin güvenle disklere yazılmasını sağlayan kesintisiz güç kaynağı modülü dür.
Storage Processor (SP) : Her depolama biriminde 2 adet bulunur ve “SPA” ve “SPB” olarak nitelendirilir. Raid işlemleri, Okuma – Yazma olaylarının yönetimi, Fiber Channel ve ISCSI portlarının kontrolü bu birimin sorumluluğundadır. Storage Processor ‘lerin birinde oluşan teknik problemde, diğeri bütün görevleri tek başına yerine getirmeye devam eder ve hizmette her hangi bir kesinti meydana gelmez.
Disk Processor Enclouser (DPE) : Kabinde 3U büyüklüğe sahiptir. İlk disk ünitesine ve SP’lere ev sahipliği yapmaktadır. VNX5100/5300/5500/5200/5400/5600/5800/7600 modellerinde kullanılmaktadır.
Storage Processor Enclosure ( SPE) : Kabinde 2U büyüklüğüne sahiptir ve sadece SP’lere ev sahipliği yapmaktadır. VNX5700/7500/8000 modellerinde bulunmaktadır.
Data Movers – Blade (DM) : Depolama biriminindeki verilere, kullanıcılar tarafından NFS, CIFS, pNFS gibi protokoller ile ulaşmasılmasını sağlayan birimdir. Bu birimi dosya sunucusu yada NAS cihazı olarak hayal edebilirsiniz :).
Data Movers Enclouser (DME) : Kabinde 2U büyüklüğüne sahiptir ve sadece DM’lere ev sahipliği yapmaktadır. Görüntü itibariyle SPE ‘lere çok benzemektedir.
Control Station : Bu birimin görevi DataMover’ların failover işlemlerini takip etmektir.
Disk Array Enclouser (DAE) : Depolama biriminde kullanılan disklere ev sahipliği yapmaktadır. 3u yüksekliğinde, 3.5’’ – 15 disk kapasiteli ve 2u yüksekliğinde, 2.5’’ – 25 disk kapasiteli olmak üzere iki farklı türde karşımıza çıkmaktadır. 60 disk kapisiteli türüde mevcuttur fakat ben henüz karşılaşmadım :).
Bu bileşenlerin kabin içerisindeki tavsiye edilen yerleşim planıda aşağıdaki şekilde olmalıdır.
Kaynaklar: support.emc.com
Eline emeğine anlatımına sağlık
Teşekkürler Hocam.
Valla Emeğine eline sağlık Hocam çok işe yarıyacak bir belge olmuş
Ersin Bey,
Çok güzel bir anlatım olmuş. Aklımdaki soru işaretleri giderdi.
Teşekkür ederim.