Jumbo Frame konusunu anlayabilmek için öncelikle maksimum iletim birimi (MTU) hakkında bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. MTU’ nun tanımını kabaca, iki ağ cihazı arasında tek seferde iletilebilecek paket boyutunun değeridir. Ethernet ağları için bu değer varsayılan olarak 1500 kabul edilir. Jumbo Frame’ ler ise , MTU’nun sahip olduğu 1500 standart değerini aşan Ethernet Frame ‘leridir.
Jumbo paketlerinin boyutunun standart bir değeri yoktur fakat yaygın olarak 9000 değeri kullanılır. İşte bizim sorunumuzda tam burada başlamaktadır. Çünkü aradaki bir bağlantı MTU boyutlarını 9000 olarak kabul edemez ise Fragmantation dediğimiz olay meydana gelecektir ve bu olay Network altyapıları için istenmeyen bir durumdur. Çünkü parçalanmış paketler gecikmelere ve aktif cihazlar üzerinde CPU tüketimini arttıracaktır.
Gelelim bu yazının çıkış amacına :). Yakın arkadaşım yeni almış oldukları NAS cihazının performansından memnun olmadığını, Jumbo Frame kullandığında performansın daha da düştüğünü ve benden bir göz atmamı istedi.
Bu tür durumlar için ESXi içerisinde yer alan vmkping komutuyla bazı ipucular yakalayabiliriz. Öncelikle vmkping komutuyla kullanacağımız parametrelere göz atalım;
-d : Fragmantation kullanma.
-s : ICMP Payload boyutu
ICMP yardımıyla MTU boyutunu test edeceksek ICMP paketi içerisinde yer alan Header bilgilerini MTU boyutundan düşürmemiz gerekecektir. Yani MTU 9000 için ICMP Payload boyutu;
9000 (MTU boyutu) – 8 (ICMP header) – 20 (IP header) = 8972 ‘dir.
ESXi sunucumuza Putty yardımıyla bağlanıyoruz ve aşağıdaki komutu yazıyoruz.
vmkping –s 8972 “IP Adresi”
Ping işlemi başarılıydı fakat cevap verme sürelerine dikkat ettiniz mi ?
Şimdi aynı komuta –d parametresini de ekleyelim.
Evet problemi bulduk. Bu resimden çıkarmamız gereken sonuç ESXi sunucusu ile NAS birimi arasında bağlantıyı sağlayan Ethernet kartı, switch vb. herhangi bir cihaz MTU boyutunu 9000 olarak desteklemiyor.
Biraz araştırma ve teknik katalog okuma sonrası problemin aradaki Fiber Optik konvertörün MTU boyutunun 6000 olduğuna ulaşıyoruz ve hemen test ediyoruz.
Sonuç başarılı ise ESXi ve NAS cihazı üzerindeki MTU ayarlarını bu şekilde düzenleyebiliriz.
Kısaca özetlersek, MTU arttırımı şüphesiz sisteminize olumlu katkıda bulunacaktır eğer altyapınız bunu destekliyorsa. Eğer bundan emin değilseniz bırakın varsayılan ayarlarında kalsın 🙂
Ersin CAN
Güzel bir anlatım olmuş, emeğine sağlık Ersin hocam. 🙂