Daha önceki makalelerimiz de, File Server yapımızı, EMC VNX depolama birimi üzerine taşımıştık. Bu yazımızda ise, dosya sunucularının vazgeçilmez özelliği olan Shadow Copy Servisinin VNX üzerinde nasıl aktif edebileceğimizi göreceğiz.
Snapshot yada Check Point terimlerini, sanallaştırmanın hayatımıza girmesiyle birlikte sıkça duymaya başladık. Türkçe karşılığı “Anlık görüntü” olan bu özelliğin, sanal sunucuların yönetiminde, sistem yöneticilerine sağlamış olduğu kolaylıkları zaten biliyoruz.
Depolama birimlerinde ise SnapShot ‘lar çok farklı amaçlar için kullanılabilmektedir. Örneğin, alınmış olan bir snaphot farklı bir host grubun kullanımına sunulabilmekte yada o snapshot ‘tan farklı bir volume oluşturabilmektedir. VNX CIFS paylaşımlarının Snaphotları ise, bu alanı kullanan kullanıcılar için Shadow Copy hizmeti sunmaktadır. Böylelikle, sıklıkça dosyalarını kaybeden yada silen kullanıcılar, bu dosyalarına sistem yöneticilerine başvurmadan tekrar ulaşabilmektedir.
Bu özelliği kullanabilmek için, Data Protection – Snapshot – Checkpoint menüsü içerisinde Create butonuna baıyoruz.
CIFS paylaşımımızın bulunduğu File System ‘i seçiyoruz sonrasında Snapshotların tutulacağı Alanı ve Boyutu seçerek OK butonuna basıyoruz.
Checkpoint menüsü altında snapshotın oluştuğunu görüyoruz.
Bu alanı kullanan kullanıcılar artık dosyalarının özelliklerine girdiklerinde, Previous Versions tabından bu Snaphot ‘a ulaşabilmekteler ve eğer isterlerse dosyalarının o zamana ait hallerine kolaylıkla erişebileceklerdir.
Sıra geldi bu işlemi otomatikleştirmeye. Bunun için Data Protection – Snapshot – Schedules menüsünü kullanabiliriz. Fakat bu menü çok fazla detay sorduğu için, ben bir türlü ısınamadım. Onun yerine ben biraz önceki Snapshot üzerinde sağ tıklıyorum ve özellikler menüsünü açıyorum.
Buradan Checkpoint Storage linkine tıklıyoruz.
Checkpoint Schedule tabından zaman aralığını seçerek OK butonuna basıyoruz ve kolayca bu işlemi otomatikleştirmiş oluyoruz.
Önemli bir konuyu hatırlatmak isterim. Bu yöntem ile kullanıcılara Restore izni verdiğimizde sonu kaçınılmaz hatalara sebebiyet verebiliriz. Örneğin, Yağız kullanıcısı A klasörü içerisindeki aa dosyasını restore etmek isterken, aynı klasör içerisindeki Nihal kullanıcısının bb dosyasınıda önceki bir versiyona döndürebilir. Bu sebebten dolayı RESTORE butonunu kullanıcılarımızda devre dışı bırakmalıyız.
Bunun için Grup Policy yardımıyla, kullanıcılarımıza aşağıdaki REGEDİT girdisini etkin hale getirmeliyiz.
HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer altına NoPreviousVersionsRestore DWORD anahtarını oluşturuyoruz ve 1 değerini giriyoruz.
Artık kullanıcılarımız Restore butonunu kullanamayacaklardır.
Faydalı olması dileğimle….
Ersin CAN