Fiziksel sunucularımızda yapacağımız service pack veya hotfix yükleme gibi kritik işlemler öncesi imaj alma olarak isimlendirdiğimiz yedekleme yöntemini kullanırız ki, olası bir problemde sepetimizdeki bütün yumurtaları kırmamak için. Sanal sunucularımızda ise bu işlemin adını Snapshot olarak nitelendiririz. Yani, Hyper-V ‘de Snapshot ya da diğer ismi ile Checkpoint, sanal sunucuların o anki halinin görüntüsü alma işlemidir.
SnapShot Ne Zaman Kullanılır ?
Technet sayfaları incelendiğinde, Snapshot kullanımının uygun olduğu durumlar;
- Sanal sunucular üzerinde uygulanacak olan update veya upgrade çalışmalarında karşılaşılan olası problemlerde kolayca geriye dönebilmek için.
- Demo veya sınıf ortamlarında, çalışma sonrası yeniden kolayca başlangıç noktasına dönebilmek için.
- Uygulama test ortamlarında.
Yukarıdaki maddelerde özetlendiği gibi, Snapshot yedekleme (Backup) amaçlı kullanılmıyor ve kesinlikle tavsiye edilmiyor.
Snapshot Dosyaları Nelerdir ?
Snapshot işlemi sırasında dört adet yeni dosya ile karşılaşırız.
- Sanal sunucunun disk tipine bağlı olarak .avhd yada .avhdx isimli değişen dataların tutulacağı disk dosyalarıdır. Bu dosyalar oluştuğunda, sanal sunucunun gerçek diski sadece okunabilir duruma geçer.
- Sanal sunucunun, donanım konfigürasyon bilgisinin tutulduğu .xml dosyası.
- Çalışır durumdaki sanal sunucular için .bin dosyasında, ram’ deki bilgiler tutulur.
- .vsv dosyalarında ise Save State dosyaları bulunur.
Snapshot Dosyaları Nerede Tutulur ?
Varsayılan konfigürasyonu değiştirmedikçe, snapshot dosyaları sanal sunucu dosyaları ile birlikte tutulur. Snapshot dosyalarının konumu sanal sunucu ayarlarından değiştirilebilirsiniz.
Snapshot Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
1. Öncelikle dikkat edilmesi gereken konu, Snapshot sistem performansını olumsuz yönde etkilemektedir. Snapshot zincirine sahip olan bir sunucuda disk yazma ve okuma sürelerinde ciddi süre artışları olmuştur.
2. Snapshot dosyaları, sizin sanal sunucu için ayırdığınız storage alanından ilave olarak ekstra boş alana ihtiyaç duyarlar. Özellikle Dinamik Disk tipi kullanıldığı depolama birimlerinde dikkat edilmelidir aksi halde sunucunuz hizmet veremeyecektir.
Günlük hayatta ve Technet sayfalarında karşılaştığımız bir örnek ile bu durumu anlatalım. 500GB kapasitesinde bir storage alanımız olsun. Sanal sunucumuza, bu storage alanından 600 GB boyutunda dinamik tipinde disk atayalım ve içerisinde 300 GB boyutunda veri barındırsın.
Sanal sunucunuz üzerinde SnapShot aldınız ve boyutu 150 GB oldu. Halen daha bir problem yok. Sunucu çalışmaya devam ediyor.
Snapshot’ı silmeye karar verdiniz ve Merge işlemini başlattınız fakat her şey yolunda gitmeyecek.
3. Yüksek transaction oranına sahip sunucularda (Exchange,SQL,vb.) .AVHD dosyası ve .BİN dosyalarının yaratılması sırasında anlık bir kesinti olacağından dolayı kullanılması tavsiye edilmez.
4. Eğer Windows Server 2012 öncesi sürümlerine ait Active Directory sunucunuz var ise, Microsoft bu tür Active Directory sunucularında Snapshot alımını tavsiye etmez ve desteklemez.
5. Önceden almış olduğunuz bir snapshot’ ı geriye döndüğünüzde sunucunuzda Domain ortamında oturum açamama problemleri ile karşılaşmanız olağandır. Çözüm için sunucuyu ya yeniden domain ortamına almalısınız (rejoin) ya da
“ netdom resetpwd/server: Sunucu2/userd:mydomain\administrator/passwordd: * ”
komutunu çalıştırmalısınız. Bu tür problemler ile karşılaşmamak için Snapshot dosyaları ile işimiz bittiğinde mutlaka silmeliyiz ve bu süre maksimum iki günü geçmemelidir.
Bir sonraki yazımızda Hyper-V Management Konsol ve Powershell yardımıyla snapshot işlemlerini inceleyeceğiz.